Cardinalitat del continu

En matemàtiques, i més concretament en teoria de conjunts, la cardinalitat del continu és la cardinalitat o "grandària" del conjunt dels nombres reals , de vegades anomenat "el continu". És un nombre cardinal infinit i es denota per o per (una "c" minúscula fraktur).

Els nombres reals són més nombrosos que els nombres naturals . És més, té el mateix nombre d'elements que el conjunt de les parts de . Simbòlicament, si es denota per la cardinalitat de , llavors la cardinalitat del continu és

Aquest resultat fou demostrat per Georg Cantor l'any 1874 com a part del seu estudi sobre els diferents infinits; la desigualtat fou demostrada d'una forma més senzilla en el seu argument de la diagonal. Cantor va definir la cardinalitat en termes de funcions bijectives: dos conjunts tenen la mateixa cardinalitat si i només si existeix una funció bijectiva entre ambdós conjunts.

Entre dos nombres reals qualssevol a < b, sense importar si estan prop o lluny l'un de l'altre, sempre hi ha un nombre infinit d'altres nombres reals, i Cantor va demostrar que hi ha una quantitat igual a la del conjunt complet dels nombres reals. En altres paraules, l'interval obert (a, b) és equipotent amb . Això també és cert per a altres conjunts infinits, com qualsevol espai euclidià n-dimensional . És a dir,

El nombre cardinal infinit més petit és (àlef zero). El segon més petit és (àlef u). La hipòtesi del continu, que afirma que no existeixen conjunts amb cardinalitat estrictament entre i , implica que .


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search